Religieuze Gemeenschappen in Sint Kruis

Artikelindex

In Sint-Kruis verblijven er, anno 2014, enkel nog in het klooster in de dorpskern en op Male, zusters van de “stichtingen” van de congregatie van de Zusters van Maria van Pittem.
 
In de gebouwen van de Zusters van de Kindsheid van Maria Ter Spermalie in de Polderstraat zijn er geen kloosterzusters meer, alsook niet in de Sint-Trudo-abdij van Male, tot 2013 de verblijfplaats van de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Ook de Spaanse zusters van de congregatie 'Servantes de Maria' die tijdens de tweede helft van de vorige eeuw in het oud landhuis, “het Groen Kasteeltje”, in de Altebijstraat niet ver van de Kruispoort resideerden, zijn er niet meer. In de jaren vóór de eerste wereldoorlog was het kasteel Warren in de Polderstraat de verblijfplaats van een twintigtal zusters van "Les Soeurs de Notre Dame de Moulins".

Met dank aan Johan Duyck, auteur rubriek religieuze gemeenschappen

 

Sinds 2020 wonen de zusters van de “stichtingen” van de congregatie van de Zusters van Maria van Pittem samen in het klooster Pastorieweg 2 in de dorpskern van Sint-Kruis. De gebouwen in Male worden nu gebruikt door de welzijnsschakel Kantel.